ENDEKS TANIMLAMA DEĞERLENDİRME
Abies alba Çamın iğne yapraklarındanelde edilen eterik yağ Önerilir
Abies coreaensis Kızılçam (ladin) adı verilen çam iğnesinden çıkarılan eterik yağ Önerilir
Abies sibirica Kızılçam (ladin) adı verilen çam iğnesinden çıkarılan eterik yağ. (Sibirya Çamı) Önerilir
AcetamideMEA MEA (Monoethanolamid) ile sirke asidinden elde edilen nemlendirici, çözücü kimyasal esans.Diğer maddelerin tahriş özelliklerini ortadan kaldırırsa da , kalıntılarında kanseri tetikleyen nitratlar bırakmaktadır. Kısıtlı Olarak Önerilir
Acetanilid Yanmadde. Zehirli Anilin içerir. Alerjiktir. Önerilmez
AcetylatedLanolin Alkol Canlı hayvanlardan elde edilir,cildi parlatıcı, düzgünleştirici bir etkimaddesidir. Çevre bilinci açısından muhtemelen kalıcı atıklar bırakmaktadır. Kısıtlı Olarak Önerilir
AchilleanExtract Allerjik yan etkisi olan, bitkisel etkin madde Kısıtlı Olarak Önerilir
Acid Black 1CI 20470 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Black 2CI 50420 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Blue 1CI 42045 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Blue 62CI 62045 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Blue 80CI 61585 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Green 1CI 10020 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Green 9CI 42100 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Orange 10CI 16230 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 1CI 18050 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 155CI 18130 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 180CI18736 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 50CI 45220 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 73CI 27290 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 98CI45405 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Red 163CI 24790 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Violett 23CI 60730 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Violett 50CI 50325 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Yellow 11CI 18820 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Yellow 121CI 18690 Kimyasal boya maddesi Önerilmez
Acid Yellow 17CI 18965 Kimyasal boya maddesi Kısıtlı Olarak Önerilir
AcrylamideSodium AcrylateCopolymer Kimyevi yan ve yardımcı madde.   Moleküler atıkları zamanla çözümlenerek ayrışır. Kısıtlı Olarak Önerilir
Acrylates/C10-30Alkyl AcrylateCrosspolymer Kavun çekirdeği veya bademyağından yapılan jel krem. .Cild için çok yararlı ve rahatlatıcı. Önerilir
Acyldimethicone Silikonik yağ. Kimyevi hammadesi var, zor silinip temizlense de, çevre kirlenmesine sebep olmuyor. Kısıtlı Olarak Önerilir
AdenosineTriphosphate ATP, asümülasyon(özümleme) için enerji taşırancak kozmatik sanayi için faydasızdır. Önerilmez
Adipic/sostearicTriglycerides Co-Bademyağımsı krem. Cild için mükemmelkıvam verici, koruyucu. Hararetle Önerilir
AesculusHippocastanum Atkestanesi nektarı.(Extractum Aesculus Hippocastanum) bitki özlü etkin, şifalı madde. Deride kan damarlarını genişletici, kan deveranını hızlandırıcı. Avusturya'da %3'ün üzerindeki eczanelerde satılmakta. Hararetle Önerilir
Agoarose Elektrik sanayisinde (iletkenlik ve yalıtkanlık)seçeneklerinde tercih edilir. Kozmetikte iseçok az yararı vardır. Kısıtlı Olarak Önerilir
AgropyronRepens Ayrıkotu'nun kozmetik dünyasına katkısıtartışılır. Önerilmez
Ajanin Deri üzerinde nemlendirici özelliğe sahip olanAminoasitler, genellikle öldürülmüş hayvanlardan Elde edilir. Kaynağı sorgulanmalı. Hayvansal Değilse Önerilir
Alaun Kalyum-Alimünyum sülfat. Çok nadir olarakter kanalları üzerinde olumsuz etki yapar. Önerilir
Albumin Yumurta akı veya sütten kazanılır, film oluşumunda,Emulgatör olarak ve nemli tutucu özelliklerindenyararlanılır. Dikkat: Yumurta ve süt, genellikle toplu hayvan barınaklarında eziyet çeken hayvanlardan elde edilir. Önerilmez
Alcohol Ethanol=etilalkolAntiseptik etkileri çözen bir maddedir. Yoğunmiktarlarda cilt kuruluğuna yol açar. Önerilir
Aleuretik Acid Öncellikle lak ve vernik yapımında kullanılır.Saçları sertleştirici, güçlendirici olarak da istifade edilir. Önerilir
Algea Extract Yosun nektarı olan bu bitkisel etkin madde, nemitutucu, koruyucu özelliğe sahiptir. En çok selülozüretiminde kullanılır. Önerilir
Alkyl Malate Bu asidin cild bakımında faydası tartışılır. Önerilmez
Allantoin Doğal bir etkin madde, doku oluşumunu hareketlendirir, yaraları iyileştirici, deriyi düzeltici yumuşak biretkisi vardır. Hücre yapılanması ve zindelik kazandırmasının yanında, ciltte hoş etki bırakmaktadır. Hararetle Önerilir
AleoBarbadensis Aleo Vera jeli, bitki özlü sağlıklı bir üründür,cilde nemlilik ve ferahlık kazandırır. Hararetle Önerilir
Aleo Vera (and) Soya Oil Aleo Vera yapraklarından elde edilen bu bitkiözü,Aleo Barbadensis'in etkilerine sahiptir Hararetle Önerilir
AltheaOfficinalis Bamya dallarından elde edilen bu sıvı sözdekirli deri üzerinde etkilidir ?? Kısıtlı Olarak Önerilir
Aluminium/MagnesiumHydroxy Stearate Terkibi koyulaştırıcı ve kuvvetlendirici. Pudranınnötür yardımcı maddesi. Önerilir
AluminiumChorhydrate Ter bezlerini örtüp ter çıkış gözeneklerini kapatırcildin nefes almasına mani olur. Önerilmez
AluminiumhydrogenatedTallow Glutamate Temizlikte kullanılan aktif madde. Kaynağı: sığıriçyağı. (Genelde hayvansal ürünler, hayvanlaraeziyet edilen toplu hayvan barınaklarında elde edilir.Bu da, açıklanamaz BSE- Riski taşımaktadır.) Önerilmez
AluminiumHydroxside Pudra yapımının temel maddesi Önerilir
AluminiumLoctate Yumuşak, deri üzerinde hoş etki bırakan, diğercild gerginleştiricilerinin aksine ter bezlerinin yollarınıtıkamayan, insan tenine uyumlu bir madde. Hararetle Önerilir
AluminiumMyristate Karışım pekleştirici, sağlamlaştırıcı Kısıtlı Olarak Önerilir
AluminiumStarch Octenyl-succinate Pudra değişkemesinde güçlendirici yan madde. Gözeneklerin tıkanmasına yol açmıyor. Önerilir
AluminiumStearate Terkibi koyulaştırıcı ve kuvvetlendirici. Yağımsı formüllerde  jel oluşumunda ve pudra yan maddesi olarak. Önerilir
AminomethylPropanol Çam sakızı ve jel yapımında nötürleştirici olarakkullanılır. Kısıtlı Olarak Önerilir
AmmoniumGlycyrrizinate Gliserin asidi ve amonyum tuzu terkibine etkin maddeolarak giren meyankökü. Mineral kortizonun yan tesiritıp dünyasınca biliniyor. Önerilmez
AmmoniumLoureth Sulfate Çoklukla kullanılan temel bir madde olmasına rağmenbazı otoritelerce çevre kirliliği açısından haksız yeredışlandı. Ancak bunca seri üretenler olduğu halde hiçbir zararlı atık madde bıraktığı henüz kanıtlanmadı. Önerilir
AmmoniumLauyl Sulfate Bu tensid, çok güçlü yağ çözücü özelliğe sahip. Bu yüzdenderinin kolayca tahriş olmasına neden olur. Cild üzerindeve saç yıkanmasında kullanılmamalıdır. Önerilmez
AmmoniumXylene Sulfonate Tensid karışımının yardımcı maddesi Önerilmez
Aniba Rosaeodora Gülyağı, eterik yağ. Cildi gevşetici, ferahlatıcı Önerilir
Animal TissueExtract Hayvansal salgı veya salya. Hayvansal içerikli maddelergenellikle toplu hayvan barınaklarında eziyet edilen, öldürülmüş hayvanlardan gelir. İzah edilemez BSE- Riski Önerilmez
AnthemisNobilis Roma papatyası, bakteri yok edici cildi canlandırıcıtesiri vardır. Önerilir
Aqua Su. Suyun kalitesi demek bir anlamda da kozmetikürünün kalitesi demektir. Çok Kaliteli Su Önerilir
ArachidylPropionate Krem balmumu, dudak rujları ve deodorant rujlar. Önerilir
ArachisHypogaea Fıstıktan elde edilen bitkisel yağ Önerilir
ArctosstaphylosUva Ursi Ayı üzümü. Etken madde Arbutin sayesinde cilt üzerinde beyazlatıcı bir etki bırakır Önerilir
Arginine Aminoasitler, nemlendiricidirler. Ancak genellikle  öldürülmüş hayvanlardan elde edilir. Kaynak sorgulanmalı. Hayvansal Değilse Önerilir
ArginineAspartate Dipeptid de nemlendiricidir. Ancak bu ürünler genellikle  öldürülmüş hayvanlardan elde edilir. Kaynak sorgulanmalı. Hayvansal Değilse Önerilir
Arginine PCA Aminoasitler, nemlendiricidirler. Ancak genellikle  öldürülmüş hayvanlardan elde edilir. Kaynak sorgulanmalı.Arginine PCA da cilt bakım ve nemlendirici maddedir Önerilmez
ArnikaMontana Arnika nektarı, bitkisel bir etkin madde, dinginleyici, şifaverici özelliği var ancak alerjik yan etkisi de mevcut. Kısıtlı Olarak Önerilir
Ascorbik Acid Askorbik asit C vitamini içerir. Cilt bakımı için uygundur. Önerilir
AscorbylPalmitate C vitamini barındırır. Yağ çözücü ve koruyucu olarakistifade edilir. Önerilir
AscorbylPhosphate  En etkili Vitamin C- Derivat cilt bakım maddesidir. Hararetle Önerilir
Asiatic Acid Cild bakımında faydalı bir yanmadde olduğu tartışılır. Önerilmez
Aspartic Acid Amino asitler, nemlendirici olarak kullanılır. Genellikleöldürülmüş hayvanlardan elde edilir. Kaynak sorgulanmalı. Hayvansal Değilse Önerilir
Atelocollagen Kolajen, bir nem koruyucudur. (Genelde hayvansal ürünler, hayvanlaraeziyet edilen toplu hayvan barınaklarında elde edilir.Bu da, izahı mümkün olmayan BSE- Riski taşımaktadır.) Önerilmez
Avena Sativa Yulafözü; ekseriyetle pudra yanmaddesi olarak kullanılır,fakat şişip kabarması sebebiyle deri gözeneklerindetıkanmalara yol açar. Önerilmez
Avocado Oil Bitkisel, vitamin deposu yağ. Biraz daha etkin olan Sheabutter ile kıyaslanabilir. Hararetle Önerilir