Güvenli Cilt Bakimi


Giris

Kullanmaktan Kaçinin
Kimyasal Koruyucular
Kimyasal Günes Koruyuculari
Parfüm
Kimyasal Renklendiriciler
Mineral Yaglar
Hayvansal kökenli içerik maddeleri
Oksijen
Kagit Ambalaj

Sinirli Kullanim
Eterik yaglar

Siddetle Tavsiye Edilenler
Cilde Özdes Içerik Maddeleri
Bitkisel Yaglar
Yag Asitleri
Vitaminler
Mineraller
Lipozomlar
Seramidler
Amino Asitler
Nemlendiriciler
Besin



Mineraller

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak milyonlarca hücrenin denetimindedir. Bu hücrelerin içerlerinde gelişen  metabolik ve biyolojik işlemleri gerçekleştirebilmeleri için vitaminlere, minerallere, bazı elementlere ve amino asitlere ihtiyaçları vardır. Hayatımızı sürdürmemiz için bu milyonları bulan hücrelerin hücresel bir enerji tüketmeleri gerekir. Bu nedenle, hücresel enerji vücudumuzun temelde ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu yaşamsal vitaminlerin, minerallerin, elementlerin ve amino asitlerin büyük bir çoğunluğunu üretmek için yeterli potansiyele sahip değildir. Bu nedenle bu gerekli besinler günlük beslenmenin yanı sıra vitamin ve mineral takviyeleriyle vücuda kazandırılır. Çocukluktaki büyüme evresi, stresli zamanlar, yüksek efor sarfedilen bir spor, sigara içilmesi gibi bazı özel durumlarda veya hayatın belirli bir döneminde vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı daha da artar. Vitamin ihtiyacının en fazla olduğu tam da bu durumlarda beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir ve besin değerleri yüksek gıdalar tüketilmesine dikkat edilmelidir. Günlük optimal vitamin alımı ve diğer biyoenerjetik gereksinimlerin giderilmesi vücudumuzdaki hücreleri korumak için çok önemlidir.
Mineraller vitaminlerin işleyişine yardım eder.
Günlük beş çeşit çip sebze ve meyve tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besleyicileri almasını sağlar.
Mineral Türleri

  • Temel mineraller günlük 100mg’dan fazla ihtiyaç duyduğumuz vitaminlerdir.
  • İkincil mineraller (eser elementler) günlük 100mg’dan daha az ihtiyaç duyduğumuz elementlerdir.

Temel mineraller

İkincil Elementler (eser elementler)

Kalsiyum

Krom

Magnezyum

Bakır

Fosfor

İyot

Potasyum

Demri

Sodyum

Manganez

 

Selenyum

 

Çinko

İkincil mineraller temel minerallerden daha az önemli değillerdir – sağlıklı bir vücut için hepsine ihtiyacımız vardır.

  • Krom, bakır, iyot, manganez ve fosfor birçok aldığımız gıdaların birçoğunda bulunur ve bu nedenle eksikliğine nadiren rastlanır.
  • Sodyum(tuz), günlük beslenmede azaltılması gereken bir mineraldir.

Tavsiye edilen günlük miktar (RDA)
Lütfen RDA’dan sonraki harflere dikkat edin

Bir mikrogram (mcg), bir miligram (mg) dan bin kat daha küçüktür.

Aşağıda belirtilen tavsiye edilen günlük miktarlar besin maddeleri üzerinde yazan AB standartlarındaki besin değerlerini gösterir. Selenyum ve potasyum için RDA yoktur.

Besin ihtiyaçları çocuklar, yetişkinler, hamileler ve emzirenler için bir miktar farklılık gösterir.

Ask your doctor or pharmacist if you are concerned about your mineral intake. 

Mineral Kaynakları:
Kalsiyum
Bu mineral sert kemikler ve dişler, sinirsel fonksiyonlar, adale kasılması ve kan pıhtılaşması için gereklidir. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminin destek olmada önemli bir rol oynar.

Beslenme düzeninde kalsiyum eksikliği yetişkinlerde kemik yumuşamasına yol açan osteoporoz hastalığına sebep olan önemli bir faktördür. Bunun yanısıra kalsiyum eksikliği, dişlerin zayıflamasına yol açar.

Yüksek dozlar ise baş ve karın ağrısına, yüksek tansiyona ve ishale yol açabilir. Kalsiyum fazlası böbreklerde birikerek böbrek taşına dönüşebilir.

Yüksek miktarlarda kalsiyum süt ve yoğurt gibi şarküteri ürünlerinde bulunur. Aşağı yukarı 250ml inek sütü veya 150 gr yoğurt 300 mg kalsiyum içerir.

Some dairy products are high in fat, so you should ideally meet your body's calcium needs by eating a diet containing non-dairy foods.
 Bazı süt ürünlerinde yüksek miktarlarda yağ bulunmaktadur, bu nedenle vücudun kalsiyum ihtiyacını  süt ürünleriyle karşılamak sağlıklı olmayabilir.

Süt ürünü olmayan ve kalsiyum içeren bazı besinler:

  • badem, brezilya kestanesi, fındık
  • brokoli, kıvırcık lahana, bamya, ıspanak, tere
  • kuru kayısı ve incir
  • uskumru, istridye, sardalya, somon
  • baklagiller, susam
  • soya peyniri

Biz vitamin ve minerallerin sadece sebze ve meyvelerden alınmasını destekliyoruz.

Yetişkinler için ortalama RDA 800 mg
Demir
Vücudumuz sağlıklı kırmızı kan hücreleri (alyuvar) ve kaslar için demire ihtiyaç duyar. Aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin (akyuvar) üretiminde ve bağışıklık sistemi faaliyetlerinde önemli bir rol oynar. Demir eksikliği anemiye ve  halsizlik, hassasiyet ve konsantrasyon problemlerine yol açar. Kadınlar muayyen dönemlerinde demir kaybına uğrarlar.
Yiyeceklerde iki çeşit demir bulunur:

  • Hem demir kırmızı ette ve sakatatlarda bulunur ( özellikle kan ve kaslardaki demir)
  • Non-hem demir bitki, tahıl ve kuru yemişlerde bulunur

Bitkisel demir kaynakları vücudun demiri ne kadar iyi emeceğini etkileyen tuzlar içerir. Bu da vücudun ihtiyaç duyduğu demiri alabilmek için daha çok yemeniz gerektiği anlamına gelir.

Balık ve yumurta sarısı demir bakımından zengindir, fakat aynı zamanda demir emilimini etkileyecek maddeler içerir. 

Demir besinlerde  aşağıdaki oranlarda olur:

  •  %20 – 40 oranında kırmızı ette bulunur
  •  %5 – 20 oranında bitkisel kaynaklarda bulunur.

Vücudun ne kadar demir emebileceği bu kapasiteyi arttıran C vitamini ve folik asite bağlıdır. Vücuttaki yüksek dozlarda demir depolanması (17mg üstü) kabızlık, kusma, mide bulantısı,ishale yol açabilir ve hatta çok yüksek dozlar ölümcül olabilir. 

Demir içeren besinler:

  • Kayısı, kuş üzümü, incir, kuru erik, kuru üzüm
  • Baklagiller
  • Brokoli, kıvırcık lahana, bezelye, karalahana, ıspanak, su teresi
  • Yumurta
  • Yağsız kırmızı et, beyaz et, karaciğer, böbrek
  • Meyan Kökü
  • Uskumur, istridye, sardalya, orkinos
  • Kabuklu yemişler
  • Tamtahıllı ve kepekli besinler.

Yetişkinler için Günlük Tavsiye Edilen Miktar 14 mg’dır.
Magnesium

Magnezyum kan basıncını kontrol eden sodyum ve potasyumun düzenlenmesine yardım eder. Aynı zamanda besinlerin enerjiye dönüşümünde ve hücre yenilenmesinde kullanılır. Dahası, güçlü kemik, diş ve kas yapısı için önemlidir ve vücut sıcaklığını düzenler. Magnezyum aynı zamanda vücudun diğer vitamin ve mineralleri emmesine ve yıkmasına yardımcı olur. Yüksek dozlar ishale yol açabilir.
Magnezyum eksikliği kas spazmına yol açabilir ve kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve zayı kemik yapısı ile ilişkilendirilmektedir.

Magnezyum bir çok besinde bulunur. İyi magnezyum kaynakları:

  • Kayısı, muz, incir, kuru erik, kuru üzüm
  • Esmer pirinç, kepekli ekmek, kepekli makarna, kabuklu yemişler, bakliyat
  • Kabak, yeşil yapraklı sebzeler, bamya, havuç, bezelye, mısır
  • Yağsız et
  • Süt, yoğurt

Yetişkinler için Günlük Tavsiye Edilen Miktar 300mg’dır.
Çinko
Çinko bir antioksidandır ve sağlıklı bir bağışılık sisteminin devamı için önemlidir. Protein, yağ ve karbonhidrat yıkımı için önemlidir.
Çinko eksikliği yaraların yavaş iyileşmesine ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Ciltte, gözlerde ve boğazda lezyonlara, tat, koku ve saç kaybına sebep olabilir. Yüksek dozlar mide kramplarına, bulantıya, kusmaya, ishale ve çocuklarda büyüme problemlerine yol açabilir.

İyi çinko kaynakları:

  • Esmer pirinç ve tam tahıllı ekmek
  • Peynir
  • Yengeç, ıstakoz, midye, istridye, sardalya
  • Ördek, kaz, böbrek, yağsız et, hindi, geyik eti

Çinko’nun sebze ve tahıllar yoluyla alınması tavsiye edilir.

Yetişkinler için Günlük Tavsiye Edilen Miktar 15mg.
Selenyum

Bu mineralin az fakat düzenli olarak alınması sağlıklı bir karaciğer için gereklidir. Aynı zamanda vücuttaki antioksidanlardandır.
Selenyum toprakta bulunur ve bu nedenle besinlerdeki miktarı uygulanan tarımsal yönteme bağlıdır. Toprağın çokça işlenmesi topraktaki ve ürünlerdeki selenyum miktarının azalmasına yol açar.


İyi selenyum kaynakları:

  • Brezilya cevizi, kaju
  • Peynir, yumurta, süt
  • Tavuk, yağsız et, karaciğer
  • Sarımsak, soğan
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Uskumru, somon, ton balığı
  • Ay çiçeği çekirdeği
  • Tam tahıllı ekmek

Potasyum
Sodyumla birlikte bu mineral vücuttaki su miktarının düzenlenmesinde aktif rol oynar. Potasyum aynı zamanda sinir uyarılarının iletilmesi, kalp ritmi ve kas fonksiyonları için önemlidir.

Sıvı ve katı yağlar ve şeker hariç çoğu yiyecekte bulunur, fakat yemek çok pişirilirse potasyum yokolabilir.


Çoğu meyve ve sebze meyve potasyum ihtiva eder. Muz, çilek, taze meyve suyu, kayısı, kuru erik, patates, yeşil yapraklı sebzeler en iyi potasyum kaynaklarıdır. Diğer kaynaklar badem, arpa, esmer pirinç, nohut, mısır, sarımsak, zencefil, barbunya ve soya peyniridir.

Besin Standartları Ajansı yetişkinlerin günde 3500 mg potasyuma ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bunu düzenli olarak günlük ve dengeli beslenme yoluyla almanız gerekir.


Teşekkürler:


Daha fazlasi >

Lütfen bu sayfayi bir arkadasiniza önerin >



E-mailiniz:

Arkadasinizin e-maili:



Iletisim Lokasyon Site haritasi Privacy Feragat Developed by Inanirlar Facebook Twitter YouTube